Äter du medvetet?

5 september 2014
Äter du medvetet?

Jag möter och ser på människor runt omkring mig – och förundras hur vi, de allra flesta, verkar ha glömt det basala, fundamentala i livet.

Nästan ingen äter och BARA äter; smakar, tuggar, tittar och känner vad maten gör i kroppen.

Vad händer när vi skyfflar, i bästa fall tuggar, ner mat, kaffe, croissanter samtidigt som vi pratar i telefon, läser på mobilen, har hörlurar i öronen och ögnar igenom tidningen?

Jo, det påverkar matsmältning och näringsupptag, som försämras. Dessutom bidrar det till att tunntarmens slemhinna blir trasig och inte kan fullgöra sin viktiga uppgift att sila ut näringen till blodet och avfallet vidare i tarmen.
Tecken på en stressad mage och tarm kan vara allt från, gaser, uppsvälld efter måltid, obehag eller smärtor, allergier, överkänslighet, trötthet, dålig hy med mera.

Det kanske är dags att börja äta medvetet? Att när jag äter så äter jag lugnt, tuggar länge, dricker före måltiden, smakar och tänker på hur maten smakar. Småprata med måltidssällskap brukar fungera, men TV, tidning, bok, mobil etc gör ätandet till en "bli–mätt–på–kort–tid–uppgift". Det senare resulterar förr eller senare i besvär.