Akupunktur – inte bara mot smärta

7 december 2015
Akupunktur – inte bara mot smärta

Hjälp mot stress, utmattning, oro, ångest, sömnproblem, depression…

Problem som oro, ångest, sömnstörningar, utmattning och utbrändhet blir alltmer vanligt. 
Detta speglar dagens stressade livsföring och vad den för med sig i svallvågorna. De ökade sjukskrivningstalen av unga människor som har svårt att orka med pressen och ständigt ökade krav. Krav på effektivitet, konstruktivitet, kapacitet, koncentration, organisation,…….alla dessa ord och funktioner som ställer allt högre krav på en välfungerande hjärna.

Stressen går allt längre ner i åldrarna. Jag behandlar ett flertal ungdomar i 14-16 års ålder som har problem med huvudvärk, ont i magen, oro, ångest och sömnproblem. De upplever en press och mycket stress i skolan. De ungdomar jag har behandlat är nu starkare och kan hantera sin livssituation mycket bättre. 

Allt hänger på hjärnan och resten av kroppen glöms bort. Vi har för länge sedan glömt bort, eller har kanske aldrig vetat, att vårt kraftcentrum sitter i magen. I mitten, i magen, därifrån kommer vår energi. Alltså i centrum av kroppen, inte i knoppen!

Energin – Qi – skall flöda som ett blommande träd om våren, säger de gamla, kloka kineserna. Och när det flödar, så mår vi bra, känner oss harmoniska, glada och lätta både i kropp och i sinne.

Hur känns det då när energin inte flödar? När energin stagnerat, stannat upp och blockerats i huvudet – när all energi finns ovanför axlarna? Då snurrar tankarna runt, runt (oftast samma tankar), käkarna spänns, skuldrorna åker upp till örsnibbarna, andetagen blir korta och ytliga och det blir allt mindre flöde av energi, syre, blod och lymfa i HELA kroppen.

Med detta i åtanke är det inte så förvånande att vi får huvudvärk, migrän, inflammation i käkleden, högt blodtryck, magbesvär, tryck över bröstet, ångest, oro, sömnbesvär och mycket mer. 

Det är också ett tecken på att flödet av stresshormoner är på högvarv och välmåendehormonerna har liten chans att göra sig till känna.

Jag brukar ge rådet att tänka med magen, det vill säga att allt vi ser, upplever, känner, behöver inte gå via hjärnan och analyseras. Vi kan försöka känna med magen, använda magkänslan och ibland bara konstatera att det känns bra . Alltså analysera mindre och känn mera.

Vila hjärnan och flytta energierna neråt, till magen

VÄLKOMMEN att höra av dig med frågor och funderingar!