Flödande energi

15 augusti 2014
Allt om protein 3: Pulver vs. mat

Denna sommar – som fyllt oss med sol och värme – jag skulle vilja hålla kvar den, ett litet tag till.

Det blev inte så mycket gjort av alla försommarplaner, men gör det egentligen så mycket? Kanske är det bra att släppa på kraven, logiken, tankeverksamheten och flytta energierna nedåt, i kroppen. Mot hjärtat, och magen, där sinnlighet och känsla får styra. 

De allra flesta av mina patienter/klienter har alldeles för mycket energi i huvudet. Det verkar vara mer regel än undantag i vårt ”moderna” samhälle, där hjärnaktivitet premieras .

Vad händer då när energin fastnar i toppen och i knoppen? Då kan man få något som kallas TMJ, problem/inflammation i käkleden, som i sin tur kan ge upphov till huvudvärk, nedslitna tänder, mm. Spända, värkande skuldror, huvudvärk, migrän och nackbesvär är också tecken på obalans i energiflödet i kroppen. 
Det blir alltså inte mycket energi kvar till övriga kroppen. Har man då, som vanligt är, för dåligt med energi i nedre delen av kroppen, nedanför huvudet så kan det visa sig som dålig matsmältning, gaser, svullnad i buken, trötthet och svaga muskler och mycket mer.

Traditionell Kinesisk Medicin – TCM – är energimedicin, det vill säga man kan påverka flödet av energi – Qi – i kroppen, med hjälp av akupunktur, akupressur, massage, speciella rörelser (Tai Qi, Qi Gong) och dessutom kinesiska örter.

Jag kommer att återkomma och berätta mer om våra flöden, och vikten av att det flödar och inte stagnerar i kroppen.