IBS - Bot & Bättring med akupunktur

26 februari 2015

Din IBS går visst att bota med akupunktur – men inte av vem som helst!

Antalet personer med IBS ökar rekordartat berättade de på radion igår. Det finns ingen behandling och patienterna går tröstlösa från besöket på vårdcentralen. (IBS, eller Irritable Bowel Syndrom som det egentligen heter, kallas också kolon irritable eller känslig tarm på svenska).

Än en gång blir jag förvånad över den svenska sjukvårdens inställning till och (o)intresse för andra behandlingsformer! Det finns faktiskt tillgänglig behandling och i många fall också bot. Jag har behandlat åtskilliga personer med mångåriga, handikappande besvär från tarmen med fantastiska resultat. Detsamma gäller många andra svårbehandlade sjukdomstillstånd såsom migrän, fibromyalgi, whiplash och utmattningssyndrom.

Men det krävs förstås en gedigen utbildning som bas. Lägg till detta en lång erfarenhet, omfattande praktik, stor nyfikenhet och ett äkta människointresse. Då förbättras potentialen avsevärt för att du, eller någon du känner, får den hjälp de hjälp de behöver att förbättra sitt liv avsevärt.

Jag själv har en lång utbildning i västerländsk medicin och en lika lång i österländsk medicin. Jag är både utbildad sjuksköterska och akupunktör. Min femåriga mastersutbildning i kinesisk medicin, TCM, (Traditional Chinese Medicine) införskaffade jag i San Francisco, Kalifornien. Där har de en helt annan syn på komplementär medicin. I USA liksom i de flesta länderna utanför Sverige, så krävs det en legitimation eller likvärdigt, för att få utöva sin profession. Det gäller alla, från massageterapeuter, osteopater, chiropraktiker till akupunktörer. Där får ingen får sätta en nål i en patient utan att erforderlig utbildning!

I Sverige får vem som helst kalla sig akupunktör, här är kraven lika med noll. Så ett första steg mot en ändrad inställning till komplementärmedicinska behandlingsmetoder, är att ställa samma krav på utövaren här som man gör i resten av världen. En person med en tvåveckorskurs i bagaget får aldrig kalla sig sjuksköterska och ge dig en spruta morfin – och tur är väl det. Men samma utövare ska heller inte få kalla det han/hon utövar för akupunktur.

Så se till att du behandlas av en person med relevant utbildning. Då finns det bot och då kommer du se resultat. För akupunktur kan lindra och bota IBS och många andra besvär. Det kan jag och de många personer som blivit hjälpta intyga,